Kirkens Nødhjelp magasinet

04 2019

Slik disker du opp med etiopisk mat i julen

Slik disker du opp med etiopisk mat i julen

Visste du at man feirer jul i Etiopia 7. januar, og at mange faster i hele 40 dager før de koser seg med julemat?

Nå er det snart jul, og rundt omkring i verden feirer man jul på mange forskjellige måter. Vi har vært på tur i Etiopia, og der feirer de jul litt etter oss. 6. januar er liksom julaften, mens den store dagen er 7. januar. 

Akkurat som hos oss er julen en tid for å samle familien og kose seg med god mat. I landsbyen Beseko, som vi besøkte, feiret man jul sammen med familie, naboer og venner. Mens vi koser oss med ribbe, pinnekjøtt, medisterkaker og kanskje torsk her hjemme, spiser de noe som heter injera med en deilig saus til. Nå lurer du kanskje på hva en injera er? Den er rund som en pannekake, litt tykkere, men med en litt syrlig smak. Den lages av kornet teff, som er Etiopias eget superkorn. 

Injera er faktisk så populært at de spiser det hver eneste dag. Til frokost, til lunsj og til middag. Og selvsagt i julen. Den er over dobbelt så stor som en pannekake, og alle spiser med hendene av samme matfat. De putter til og med mat i munnen på hverandre som et tegn på kjærlighet og vennskap.  

Sammen med injeraen spiser de lam, kylling og krydrede sauser. Da vi var i Etiopia, delte vi den kjempestore pannekaka med mange andre, og det var så koselig. Det er skikkelig sosialt og hyggelig. Da vi kom hjem til Norge, hadde vi lyst til å prøve å lage etiopernes festmat, doro wat med egg. Sammen med Sigrid og Johannes lagde vi injera med byggmel. Det er litt vanskelig å finne teff, men det ble kjempegodt med melet du får i butikken. Sammen lagde vi en deilig krydderblanding som heter berbere, som er en deilig blanding av paprika, chili og krydder. 

Vi håper du også vil prøve. Både Johannes og Sigrid synes det var kjempegodt, og det kan være en ny vri i julen.

middag4.jpg

Vil du lage Injera selv?

Oppskriften finner du ved å gå inn på https://www.gaversomforandrerverden.no/magasinet/