Kirkens Nødhjelp magasinet

04 2019

Tre høydepunkter om dagen

Tre høydepunkter om dagen

Rykende fersk kaffe fra nybrente bønner på bålet. Få kaffetårer kan måle seg med den du får under en etiopisk kaffeseremoni.

Er du riktig heldig, kan du bli servert kaffe tre ganger om dagen. For i Etiopia er det tradisjon for at den lages morgen, midt på dagen og til kvelds. Med en god neve popcorn og frøblandingen kolo til.

 En etiopisk kaffeseremoni er kanskje noe av det mest sosiale du kan oppleve i en landsby. Alle inviteres: venner, familie og fremmede. Diskusjonen kan gå høylytt, og det er lett å skjønne at etioperne er stolte av tradisjonen sin. 

Det er kvinnene og jentene i husholdningen som står for kaffeseremonien, som foregår ved enten bålet eller varmekilden de har i huset.

 Mens vannet koker i den tradisjonelle kaffekanna, som heter jebena, brennes bønnene i stekepanna. Deretter males de for hånd i noe som ligner på en morter, men som heter mukecha. 

Kaffen helles i kanna , hvor det får stå å trekke. Deretter er det klart for servering i små kopper som er fylt til randen. 

Så er det bare å nyte. 

Tilbake