Kirkens Nødhjelp magasinet

04 2020

Mat for livet

Mat for livet

– Som kirke spiller det ingen rolle om du er kristen eller muslim – vi hjelper mennesker som trenger hjelp.
Ordene tilhører Fader Ziad Haddad i kirken Basilica of Our Lady of the Miraculous Medal.

De kommer mens han viser oss rundt i kirkerommet og i de mange tilhørende bygningene i et vakkert og grønt område i sentrum av Beirut. Et område som 4. august ble omgjort til et istykkersprengt virvar av knust glass, forvridd metall, knuste møbler, ødelagte tak, skadde, sjokk og frykt for de 25 ansatte.  

– At ingen ble drept eller hardt skadet, er uforståelig. Det må ha vært noen som passet på oss, sier Fader Ziad og fortviler likevel over de enorme skadene. For kirken hans vil, i en fortvilet situasjon for befolkningen i Beirut, hjelpe dem som trenger det som aller mest. Bare tre dager etter den katastrofale eksplosjonen var kirken i full sving med å lage og distribuere mat. 

De mest sårbare 

– Vi kjenner menigheten, alle som bor i området. Ikke minst de mest sårbare. Allerede før eksplosjonen har vi hatt matutdeling gjennom vårt program for sosialhjelp. I en absolutt krise som nå med politisk og økonomisk kollaps, stadig flere fattige, koronaepidemi og så enorme ødeleggelser på toppen av dette må de svakeste få ordentlig mat.  

55 prosent av Beiruts befolkning lever nå under fattigdomsgrensen. Det er en dobling på under ett år. Mer enn 40 prosent er arbeidsledige, og i sommer annonserte myndighetene at de ikke lenger har mulighet til å subsidiere blant annet essensielle matvarer.   

Hjelp med verdighet 

På storkjøkkenet til kirken putrer og dufter det god mat fra velvoksne kjeler. Det er en næringsrik og varm middag som raskt pakkes og kjøres ut til spesielt utvalgte familier og enslige.  

– Som kristne tror vi at Gud vil hjelpe, og nå er det vår misjon å hjelpe så mange vi kan. Og vi skal gjøre det med verdighet. Dette er mennesker akkurat som deg og meg. Og som kirke spiller det ingen rolle om du er kristen eller muslim – vi hjelper mennesker som trenger hjelp. Våre ansatte spiser den samme maten som vi deler ut, til mange som nå verken har kokemuligheter eller penger til mat. Prisene har økt voldsomt, og pengene er heller ikke verdt i nærheten av hva de var. Uten hjelp er jeg redd mange ikke vil klare seg i månedene framover.

 

Karma og Nabil

Kirkens Nødhjelps team er sammen med vår partner International Orthodox Christian Charity (IOCC) og den lokale kirken på vei til Karm el Zeitoun, et av fattigste områdene i Beirut. I bilen dufter det av god, hjemmelaget mat. Maten skal leveres til mange av dem som har vanskelig for å klare seg i en by der krisene nærmest står i kø. 

Vi ankommer en knøttliten leilighet der lukten er stram og kakerlakkene kravler rundt. Karma og hennes 65 år gamle sønn har i utgangspunktet ingenting å leve av, men får noe hjelp fra den lokale kirken og et par naboer i det fattige nabolaget. 

Selv satt Karma sammen med en nabo og drakk kaffe utenfor leiligheten da eksplosjonen rammet. De ble begge blåst inn til veggen med stor kraft, men kom heldigvis fra det med mindre blåmerker. Sønnen Nabil lå i sin seng og fikk glassbiter over hele seg, men klarte seg bra fysisk. Han er imidlertid sterkt traumatisert og sliter med mareritt om nettene 

hjelp1.jpg

Intenst takknemlig 

Den voldsomme eksplosjonen blåste inn vinduene og ødela vannsisternen i leiligheten. Vinduene er nå dekket til av plast i påvente av at snille naboer skal hjelpe dem å sette inn nye.   

– Med inflasjonen og stadig dyrere mat har vi ikke råd til ordentlige måltider hver dag. Jeg er så intenst glad og takknemlig for at dere kommer med denne deilige og varme maten flere ganger i uken. Jeg har snille og gode naboer, men de er selv hardt rammet. Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten denne maten, og Nabil gleder seg veldig til hver gang dere kommer, sier Karma mens hun folder hendene og ser over på sin sterkt funksjonshemmede sønn. 

– Det var Jomfru Maria som våket over Nabil, og som reddet livet hans, sier Karma. 

 

Tekst: Arne Grieg Riisnæs. Foto: Håvard Bjelland.

Tilbake