Kirkens Nødhjelp magasinet

04 2021

Dobler inntektene med større og sterkere geiter

Dobler inntektene med større og sterkere geiter

Du kan se det på øynene og ørene at dette ikke er en vanlig geit. Den er ekstra hardfør og krysses med lokale geiter. Det har gitt ekstra melk, bedre kjøtt og inntekt til familier i 60 landsbyer i Darfur i Sudan.

Ishag Hagar prøver å holde geita stille, men det er nesten umulig. Den sparker, står på to bein og prøver å slite seg løs fra tauet. Men Ishag gir seg ikke så lett. Han er vant til å passe på landsbyens nye avlsbukk.  

Bedre kjøttpriser 

Vi er i Treij i Darfur i Sudan. For å komme hit må vi kjøre i flere timer fra byen Zalingei. Vi må gjennom ørkenen, krysse tørre elver og passere spisse fjell som ruver i bakgrunnen.  

Her har det vært vanskelig å få noe til å gro og ikke minst å sørge for nok mat til mennesker og dyr. Tynne geiter med lite melk har vært et problem lenge. Derfor er Treij en av 60 landsbyer som nå har fått avlsbukker. Siden 2019 har vi delt ut 120 slike geiter. 

Treji har fått to bukker, som er av rasen Shemi-geit. Disse to bukkene har bedekket de lokale geitene i byen. Krysningen gjør ikke bare de nye geitene mer hardføre, det gir også geiter som gir mer melk, høyere priser for kjøttet og mer motstandsdyktige geiter i det sandete landskapet. 

Steller godt med geitene 

En av dem som har fått krysset geitene sine, er Marjam Issad. Når vi besøker henne, er hun i full sving med melke Foang og Baja. Det betyr gul og hvit på lokalspråket hennes.  

– Vi har så mye å takke geitene våre for. Først og fremst har de gitt oss ekstra melk på bordet, men vi kan også selge melk til en mye høyere pris. Det har gitt oss en mulighet til å tjene mer penger, forteller hun.   

De to geitebukkene kom ikke alene. I tillegg har lokalsamfunnet fått grundig opplæring i dyrehold og får jevnlig besøk av veterinær. 

Sheim-geitene går på rundgang mellom tolv husstander, og bare i Treij har de fått 115 nye geiter etter at geitebukkene har vært på besøk.  

– Nå får vi dobbelt så mye for geitene våre, så dette har vært veldig vellykket, smiler Hassan. 

Tekst: Anette Torjusen. Foto: Håvard Bjelland.

Tilbake