Kirkens Nødhjelp magasinet

04 2021

En tid for ettertanke

Leder

En tid for ettertanke

Julen er full av kontraster. Julen er lys i vintermørket. Peisvarme inne og iskulde ute. Stri og sofa. Gi og få. Samvær med de nærmeste og savnet etter de som ikke lenger er der. Julekrybben med den enkle stallen i en stivpyntet stue. Barnet i krybben og barnet i haugen av gavepapir. Julens budskap om kjærlighet og fred i en verden med krig, fattigdom og lidelse.

Julen er en tid for ettertanke og refleksjon over året som har gått. I likhet med 2020 ble 2021 et år preget av pandemi og restriksjoner. Og mens vi her hjemme har lagt bort meteren og nærmet oss en mer normal hverdag – takket være vaksiner – er fortsatt en altfor stor andel av verdens fattige uvaksinerte. I skrivende stund har over 90 % av Norges befolkning fått minst én dose. Det tilsvarende tallet i DR Kongo er 0,1 %. Kontrastene er med andre ord store her også. 

«Et barn er født i Betlehem», synger vi. For julen er også en feiring av barnet og for barna. Bursdagsbarnet selv ønsker seg hverken gull, røkelse, myrra – eller nettbrett. Han ønsker seg mat til de sultne, omsorg for de syke og at vi tar imot de fremmede. Han kaller dem sine småsøsken, barna som fødes inn i vår verden i dag. Hans lillesøster er født i Sudan, på flukt fra krigen i Tigray. Hans lillebror er født på et trygt sykehus i Norge. Begge er de like uskyldige og sårbare. Like uvitende om hva livet skal bringe dem. Med det samme potensialet for godhet og ondskap. 

Mennesker er mennesker, og barn er barn, enten vi bor i Sudan, Norge eller Betlehem. Men en fødsel er ikke en trygg fødsel. Vann er ikke rent vann. Og et telt er ikke et hjem. La oss ikke glemme julens viktigste gave, den gaven Jesus ønsker seg fra oss: «Det du gjorde mot en av disse mine minste søsken, har du gjort mot meg.» Vi håper du vil ønske deg – eller gi bort – en gave som forandrer verden i år. 

Med ønske om en velsignet førjulstid fra alle oss i Kirkens Nødhjelp. 

Tilbake