Kirkens Nødhjelp magasinet

04 2021

Fryktet vaksinen skulle gi henne sykdommer

Fryktet vaksinen skulle gi henne sykdommer

Mary Chapata (47) var mer redd for vaksinen enn for covid-19. Men et innslag på radioen forandret alt.

I en fargerik miks av babyer, eldre menn og unge mødre sitter Mary. Hun er klar for sin første dose med koronavaksine, men først må hun vente til babyene har fått barnevaksinene sine.

– Jeg har vært veldig redd for å bli vaksinert. Jeg har hørt at vaksinen ikke er bra, og at den kan føre med seg andre sykdommer. Blant annet har jeg hørt at man kan bli barnløs, forteller hun. 

Redde og bekymret

Mary skal ta vaksine ved helsesenteret Mbwatarika i Mchinji i Malawi, hvor Kirkens Nødhjelp har bygd fødeavdelingen vegg i vegg. 

Covid-19 har rammet det afrikanske kontinentet hardt, og store deler av Afrika har ennå ikke tilgang til vaksine. Bare 4,4 prosent av kontinentets befolkning er så langt fullvaksinert, opplyste Verdens helseorganisasjon (WHO) i slutten av september. Det betyr at det er langt igjen til organisasjonens mål om 40 prosent fullvaksinerte innen utgangen av året. 

I Malawi har man sett mange negative konsekvenser av pandemien. Blant annet har myndighetene måtte grave massegraver for å få gravlagt de døde. I tillegg har nedstengningen ført til at antall barneekteskap og tenåringsgraviditeter har økt.

– Mange er redde og bekymret for en ny bølge, sier landdirektør i Kirkens Nødhjelp, Håvard Hovdhaugen. 

Massedød på radioen

Endelig er det Marys tur til å få et stikk i armen. Hun forteller at hun var fast bestemt på at hun ikke ville ta den. 

– Jeg hørte på radio, og da kom det plutselig flere nyhetssendinger om at mange nå hadde dødd. Da ble jeg redd og ombestemte meg, forteller hun. 

Emmanuel Mkongkholo klargjør vaksinen til Mary i det trange, lille rommet. Han forteller at han merker en stor endring i viljen til å ta vaksine etter at de begynte å få doser. 

– Nå har vi så mange som 100 innom hver dag, men i begynnelsen var folk redde. Det har heldigvis endret seg nå. Covid-19 har endret verden, og vaksinen kan få en slutt på pandemien. 

Mary får sitt første stikk, kjapt og greit, og alle detaljer fylles ut i vaksinekortet hennes. Nå er hun en av rundt 569 000 i Malawi som har fått sin første dose. Rundt en halv million er nå fullvaksinert. 

– Nå føler jeg meg beskyttet, og jeg kan gjenoppta livet igjen. Blant annet kan jeg gå i kirken. Der har jeg ikke fått være så lenge jeg ikke har vært vaksinert.  

Tekst: Anette Torjusen. Foto: Håvard Bjelland.

Tilbake