Kirkens Nødhjelp magasinet

04 2021

Må ikke bli et nytt Syria

Må ikke bli et nytt Syria

Etter flere tiår med krig og konflikt, ekstrem fattigdom og enorme lidelser er 3,5 millioner afghanere på flukt i sitt eget land. Og antallet øker for hver dag.

FN anslår at 18 millioner afghanere nå har behov for hjelp. Det tilsvarer nær halve befolkningen. Lenge før hendelsene i august i år var den humanitære situasjonen i Afghanistan en av de verste i verden. Koronapandemi og alvorlig tørke i store deler av landet påfører befolkningen ytterligere lidelser.  

Verdens matvareprogram opplyser at en tredel av Afghanistans befolkning – nærmere 14 millioner mennesker – allerede er utsatt for sult. Mer enn halvparten av alle barn under fem år trues av akutt underernæring.  

STORPOLITISK MAKTSPILL 

Generalsekretær Dagfinn Høybråten er bekymret for situasjonen i landet og oppordrer verdenssamfunnet til å ta ansvar og hjelpe. 

– Afghanistan må ikke bli et nytt Syria der sivilbefolkningen igjen blir uskyldige ofre i et storpolitisk maktspill. Norge og verdenssamfunnet må stå opp for Afghanistan og hjelpe et folk i en helt prekær humanitær situasjon, sier han. 

MILLIONER PÅ FLUKT 

Mot slutten av 2020 var allerede 2,9 millioner afghanere internt fordrevet. I løpet av sommeren steg tallet til 3,5 millioner. Svært mange av disse befinner seg i Kabul og andre større byer. Felles for de aller fleste er at de har lite annet enn det de fikk med seg da de la på flukt. De mangler alt. 

Kirkens Nødhjelp har vært i Afghanistan siden 1996, og sammen med våre partnere på bakken forbereder vi nå innsats i flere av landets hardest rammede provinser. Vi skal sørge for rent vann, sanitære løsninger, hygieneartikler, tak over hodet og det aller mest nødvendige av husholdningsartikler.  

Tekst: Arne Grieg Riisnæs. Foto: NTB/AP/Rahmat Gul.

Tilbake