Kirkens Nødhjelp magasinet

04 2021

Nye liv bak trygge vegger

Nye liv bak trygge vegger

På to år har Kirkens Nødhjelp delt ut 1200 hus til mennesker på flukt i leiren Otash i Darfur i Sudan. Her får de tak over hodet og utstyr til å stable seg på beina igjen.

– Se, mamma! Her kan jeg legge dukken min til å sove, smiler lille Reem på fem år og viser frem den lille senga hun har laget i hjørnet av matten. Her kan hun leke uten at den brennhete sola tar tak, eller at sanden virvler rundt henne.   

Farefull flukt 

Vi er i leiren Otash, like utenfor Nyala, Sudans nest største by. Selv om det er 17 år siden krigen herjet i Darfur, er det fortsatt daglige konflikter, krigshandlinger og angrep. Her bor det 56 000 mennesker – og tallet fortsetter å stige. 

Reem og familien har akkurat kommet hit. De har flyttet inn i to stråhus, fått matter og kokeutstyr. Nå setter de opp gjerder og planter trær, slik at de får enda bedre skjerming mot vær og vind.  

De bor på et område som foreløpig ikke er utbygd, men klart til å ta imot nye internt fordrevne.   

Ikke langt unna bor Abulakim Abakar Ishag sammen med kona og sju barn. Sønnen Mohamed er i full sving med å lage mat. Familien bor på et lite tun omringet av et gjerde. Her har trærne de plantet rukket å få høyde, slik at barna kan leke i skyggen, og det har blitt et mer etablert nabolag.  

– Vi har bodd her i fem år, forteller han.  

Familien kommer opprinnelig fra Jebel Mara, som ble utsatt for angrep i 2016. Han forteller at det ble umulig for dem å bli værende.  

– Vi kunne ikke bo der. Under angrepene ble kvinner voldtatt og menn drept. Til slutt så vi ingen annen utvei enn å forlate landsbyen vår. Det ble en farefull flukt.  

Plukket korn og blandet med vann 

De flyktet til fots sammen med mange andre fra landsbyen. 

– De skjøt rundt oss. Jeg husker jeg hadde minstemann på ryggen, mens de eldre søsknene måtte hjelpe å bære.

Totalt var det sju familier som forlot gård og grunn.  

– Vi måtte rett og slett dra for å redde livet. Vi gikk i en uke for å komme hit. Vi gikk om natten og gjemte oss bak trær og busker om dagen. 

De hadde heller ikke nok mat og drikke.  

– Vi plukket noen korn på veien som vi blandet med vann vi fant underveis, minnes han stille.  

I landsbyen levde de av jordbruk. Nå tar han strøjobber i leiren for å spe på inntekten sin.  

– Vi er trygge, men det er et hardt liv. Det er vanskelig å tjene nok penger til mat og skole, avslutter han. 

Tekst: Anette Torjusen. Foto: Håvard Bjelland.

Tilbake