Kirkens Nødhjelp magasinet

04 2021

På full fart inn i fremtiden

På full fart inn i fremtiden

Praise Nsema er snart fem år, energisk, kraftfull og livlig. Hun er i ferd med å trosse en dyster statistikk i Afrika, og det er flere gode grunner til at hun nå kan se lyst på fremtiden.

En, to, tre og hopp, fire, fem og seks og klapp. Det er full trøkk når over 100 barn har matte på malawisk vis til sang og trommer. En av dem som virkelig lar seg rive med, er fire år gamle Praise. Hun elsker å være på førskolen, leke, lære og spise mat fra ni til elleve hver eneste dag. Kledd i favorittkjolen, som hun helst vil bruke hver dag, lever hun seg inn i både sang og dans.

– Når jeg blir stor, skal jeg bli lærer, akkurat som de som jobber her, smiler hun.  

Sult hemmer veksten

Praise bor i Kambuwe i Mchinji i Malawi. Her bygger Kirkens Nødhjelp førskole, grønnsakshage, toaletter og brønner. Prosjektet er del av et større samarbeid med Utviklingsfondet og NMBU, som er finansiert av norske myndigheter.  

I Malawi har sult ført til at nesten 50 prosent av alle barn under fem år har fått veksten hemmet. Derfor jobber Kirkens Nødhjelp med å sørge for næringsrik mat, rent vann, god helse og utdanning. 

Bugnende åkre

Snart åpner den nye barnehagen, men både vann og mat er allerede på plass. Hver dag går mødrene turnus for å lage alt fra maisgrøt til næringsrike salater fra egen hage. For rett bak skolen ligger grønnsakåkrene klare til høsting. Der bytter foreldrene på å jobbe. Ved hjelp av smarte vanningssystemer, gode frø og nye jordbruksmetoder spirer og gror det. 

Akkurat i dag er det maisgrøt som står på menyen. Og Praise er ikke vond å be når bollen kommer hennes vei. Grøt er nemlig noe av det beste hun vet. Gjennom førskolen har nå over 500 barn under seks år tilgang til næringsrik mat. I forbindelse med førskolen har vi også boret etter vann.

En god start

Under pandemien har antall barne-
ekteskap og tenåringsgraviditeter i Malawi økt. Noen steder har det vært en økning på ti til tolv prosent, mens andre områder har hatt en dobling. Derfor er det viktig å sikre at barn får en god start på livet, et godt tilbud og en utdanning, slik Praise får på førskolen. 

Med en trygg oppvekst, rent vann, næringsrik mat og utdanning kan Praise løpe i full fart inn i de neste årene. 

Tekst: Anette Torjusen. Foto: Håvard Bjelland.

Tilbake