Kirkens Nødhjelp Magasinet

01 2024

Rachelles hjerte for Libanon

Libanon:

Rachelles hjerte for Libanon

– Jeg elsker familien min, landsbyen og landet mitt. At jeg kanskje må forlate alt, er helt forferdelig å tenke på, sier 15 år gamle Rachelle El Debs.

TEKST: Anette Torjusen FOTO: Håvard Bjelland

– Se hvor vakkert det er. Det er det vakreste stedet på jord, ikke sant? Fjellene, dalen, trærne. Jeg kan ikke komme meg fort nok ut i naturen, smiler Rachelle El Debs og ser utover Bekaadalen.

Vi er i Deir El Ghazal, helt på grensa til Syria. Kun fjellene skiller de to landene. Her kunne de se kampene pågå mellom IS og libanesiske styrker.

Området har vært uten vann i 40 år, og alt drikkevann har kommet med lastebil én gang i uka.

FASTEAKSJONEN GIR VANN

I dag har Rachelle tatt oss med på tur opp i fjellene, vi er på 1300 meter over havet. En av hobbyene hennes er å gå tur i fjellet, og hun er opptatt av å nå målet med å gå 10.000 skritt hver dag.

– Jeg er opptatt av å holde meg i form, og å gå har hjulpet meg masse. Jeg tenker klarere og føler meg mye bedre etter en fjelltur, smiler hun.

Turen er ikke tilfeldig valgt. Hun vil nemlig vise oss en vanntank på 800.000 liter, som gir vann til landsbyen hennes, nesten 3000 mennesker. Det er både syriske flyktninger og libanesere.

Helt til 2020 var landsbyen uten vann. De hadde en 300 meter dyp brønn som sto ubrukt fordi det verken var penger til strøm eller diesel til å drifte den.

Takket være midler fra Kirkens Nødhjelps fasteaksjon kan vi sørge for rent vann. Derfor har vi siden 2020 bygd et solcellepanel, en vanntank og koblet til vannrør.

– Vannet har vært helt avgjørende for landsbyen min, og jeg som går så mye på tur, drikker vann hele tiden, forteller hun.

ET LAND I MANGE KRISER

Libanon er et land som står i mange kriser, og spesielt ungdommer som Rachelle får føle det på kroppen.

– Det er vanskelig for alle, men det vondeste er at det ikke er noen fremtid for oss her. Vi unge må reise ut for å få jobb. 

MicrosoftTeams-image (23).png

I 2019 kollapset økonomien i landet. Folk mistet alle sparepengene sine, og det offentlige tjenestetilbudet krasjlandet. En lærer gikk fra å tjene rundt 25.000 kroner i måneden til 1000 kroner. I 2020 ble hovedstaden Beirut rammet av en massiv eksplosjon som blant annet ødela landets viktigste kornlager. Så kom covid, og nå ligger hele landet med brukket rygg. Arbeidsledigheten er skyhøy, helsetilbudet er elendig, og unge velutdannede flykter fra landet.

– Jeg vil være her i Libanon sammen med familien min, men jeg har nok ikke noe valg. Skal jeg få meg en jobb, må jeg reise ut.

For Rachelle er helt bestemt på at hun skal få seg en god utdannelse.

– Jeg elsker matte og får alt rett på prøver. Så jeg har lyst å utdanne meg innen ingeniørfaget, forklarer hun.

KNUSKTØRR JORD

15-åringen bor sammen med mamma, pappa, to brødre og farmor. Familien ble også rammet av den økonomiske krisen. Som mange familier må de nå jobbe hardt for å tjene tilbake det de mistet over natten.

– Jeg hjelper til mye i huset, foreldrene mine jobber hele tiden og har aldri fri, derfor vasker jeg klær og lager mat.

Prisene på basisvarer som brød, matolje og mel har mangedoblet seg. Derfor har det vært et viktig tiltak å sørge for at folk kan dyrke sin egen mat. Det har vært veldig vanskelig i Bekaadalen, hvor jorda er knusktørr, og det er vanskelig med tilgang til vann. På de varmeste dagene kan det være opp til 40 grader.

– Vi har fått en egen hage hvor vi nå dyrker tomater, agurk, nektarin, druer og aubergine, og vi har mandeltrær og fiken, forteller hun.

– Se her, nå kan jeg også vanne, sier hun og setter på vannslangen og gir den tørre jorda etterlengtet vann.

– Det blir fort tørt her, så det at vi kan vanne, betyr jo alt.

Når Rachelle ikke hjelper til i hagen eller hjemme, er hun sammen med vennene sine. Da er det mat, Netflix og mobilen som gjelder.

MicrosoftTeams-image (16).png

– Jeg kan ikke være uten telefonen min, det går ikke, flirer hun og legger til at det samme gjelder for vann.

– Jeg kan ikke være uten vann heller, smiler hun.

Tilbake