Kirkens Nødhjelp Magasinet

01 2023

Verdens Beste Nyheter bekjemper apati og handlingslammelse

Verdens beste nyheter

Verdens Beste Nyheter bekjemper apati og handlingslammelse

Verdens Beste Nyheter har som formål å gi Norges befolkning en aktuell og nyansert forståelse av verden og gjøre FNs bærekraftsmål kjent for hele landets befolkning.

Verdens Beste Nyheter produserer nyheter om positive fremskritt i møte med verdens utfordringer. Jo flere som vet hvilke fremskritt og løsninger verden byr på, jo flere kan bidra til at de blir satt ut i livet. Jo flere som kjenner til bærekraftsmålene, jo flere kan være med på å sørge for at våre politiske ledere leverer resultater. Verdens Beste Nyheter tror at nyansert kunnskap skaper håp – og at håp skaper motivasjon for handling.

Kampanjen fokuserer på potensial og løsninger, men belyser også utfordringer. Verdens Beste Nyheter fremmer konstruktiv journalistikk og ønsker på den måten bidra til å opplyse Norges befolkning om de positive endringene som finner sted i verden, som ellers ikke når overskriftene. I tillegg til å skrive og dele artikler om internasjonal utvikling og fremgang står Verdens Beste Nyheter bak en rekke arrangementer. En dag i året arrangeres det en stor landsdekkende utdeling, hvor flere hundre frivillige deler ut et fysisk eksemplar av Verdens Beste Nyheter. Verdens Beste Nyheter jobber også for å spre informasjon om FNs bærekraftsmål. 

Verdens Beste Nyheter er en samarbeidskampanje mellom Changemaker og Press – Redd Barna Ungdom. Changemaker er Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon og har medlemmer mellom 13 og 30 år fra hele Norge. Changemaker mener at urettferdighet er et problem som er skapt av mennesker, og at det er mennesker som kan løse det. Organisasjonen jobber både kreativt og politisk for å fjerne årsakene til urettferdighet og fattigdom i verden gjennom kampanjer, aktiviteter og møter med politikere. Ved å sette søkelys på problemene, finne løsninger og påvirke politikere ønsker Changemaker å skape en mer rettferdig verden.

 

WHO-Images073-1200x768 redigert.png

Botswana bekjemper hivsmitten fra mor til barn 

I Botswana har det siden 2010 blitt avverget 1,7 millioner nye hivinfeksjoner hos barn. 

Tekst: Isabella Canto Nielsen/Verdens Bedste Nyheder.

Foto: WHO/Letso Leipego.

På to tiår har et nasjonalt helseprogram i Botswana med relativt få midler forebygget hivsmitte fra mor til barn. Før gjaldt dette 40 prosent av hivsmittede gravide, men i dag er andelen under én prosent. 

I 2013 ble Botswana et av de første landene i verden til å implementere «Option B+», en livslang behandling for alle gravide og ammende kvinner som lever med hiv. Behandlingen begynner fra diagnosen stilles – og det har funket. 

– Dette er en stor prestasjon for et land som har en av de mest alvorlige hivepidemiene i verden. Botswana viser at en aidsfri generasjon er mulig, sier dr. Matshidiso Moeti, som er Verdens helseorganisasjons regionale direktør for Afrika, i en pressemelding. 

Quebec70.jpg

Slutt på olje og gass i Canadas største delstat 

Omtrent 32 000 kvadratkilometer med olje- og gassfelter skal stenges i en av verdens største provinser. 

Tekst: Magd Said Hawran/Verdens Bedste Nyheder.

Grafikk: Lauge Eilsøe-Madsen.

I løpet av de neste to årene skal alle boringer stanses i Canadas største provins, Quebec. Det er dermed første gang i verdenshistorien at en region av den størrelsen forbyr leting etter olje og gass. 

Den historiske beslutningen kommer etter stort press fra naturvernorganisasjoner og aktivister, som i en årrekke gjennom kampanjer og demonstrasjoner har forsøkt å presse politikerne til å ta klimavennlige tak. 

– Quebec sender et sterkt signal til resten av verden om å følge etter. Vi vet hva vi skal gjøre for å minske CO2-utslippene, så selv om det er økonomiske konsekvenser på kort sikt, er det flere fordeler og muligheter på lang sikt, understreker Caroline Brouillette, National Policy Manager i Climate Action Network Canada. 

Mobilbank_1.jpg

Nå har tre av fire voksne på jorda en bankkonto 

De fleste har en mobiltelefon og gjennom den nå også en bank. Det har stor betydning for de fattigste menneskene i verden. 

Tekst: Sara Bang/Verdens Bedste Nyheder.

Grafikk: Lauge Eilsøe-Madsen.

En bankkonto betyr at man kan oppbevare inntektene sine trygt og forvalte pengene sine sikkert. Når man kan dokumentere inntekter, blir det lettere å få lån hvis man for eksempel skal kjøpe et hjem eller starte en bedrift. Det gjør det også lettere for regjeringer å overføre penger til befolkningen, enten det er lønn eller nødhjelp. 

En ny analyse fra Verdensbanken viser at 4,5 av verdens 6 milliarder mennesker over 15 år nå har en bankkonto. Det er en økning på 50 prosent de siste ti årene. I utviklingslandene har antall voksne med tilgang til en bankkonto steget med 71 prosent i samme periode.

– Mest av alt handler det om selvstendighet: at mennesker som før var utelukket fra banksystemer, nå har muligheten til å skape en bedre fremtid for seg selv, sier Jens Glasø, som er grunnleggeren av det norske firmaet Spenn. Spenn er et digitalt banksystem til mobilen, med mange kunder i utviklingsland.

Tekst: My-Anine Wilhelmsen. Foto: Changemaker.

Tilbake