Kirkens Nødhjelp Magasinet

04 2023

Libanon: Vannet som fikk musikkdrømmen til å spire

Libanon:

Vannet som fikk musikkdrømmen til å spire

Ali Bou (26) trengte å tjene penger slik at han kunne ta en master i musikk, men det var ikke nok strøjobber etter finanskrisen. Da vannet kom til landsbyen, satset han alt på drivhus. Nå er han ferdigutdannet musiker og forsyner hele området med grønnsaker.

– Bli med inn, så kan dere se selv, smiler 26 år gamle Ali Bou. Han er Deir El Ghazals store grønnsaksbonde. Enorme tomater og knasende god paprika har blitt hans varemerke.

Men la oss spole litt tilbake – sånn cirka tre år. Da er Alis drøm å utdanne seg innen musikk, men det er kostbart. For å få det til trenger han en inntekt som kan få han gjennom masteren.

blokkfloyte1.jpg

UTEN VANN I 40 ÅR

Ali bor i Libanon, som har opplevd finanskrise, kollaps av alle offentlige tjenester, covid og enorm arbeidsledighet. Folk har mistet alle sparepengene sine, og arbeidsledigheten er skyhøy. Unge mennesker rømmer landet i håp om en bedre fremtid.

Landsbyen han bor i, hadde ikke hatt vann på 40 år før Kirkens Nødhjelp kom på banen med en vanntank som rommer 800.000 liter vann, reparerte brønnen og bygde solcellepanel. Med vannet kom også ideen om å dyrke grønnsaker som en biinntekt.

– Da vi fikk vann til landsbyen, bestemte jeg meg for å satse på drivhus. Jeg trengte virkelig å tjene penger, understreker han.

Nå, tre år senere, er vi her og inviteres inn i drivhuset, hvor han forteller ivrig om dryppirrigasjon, smarte løsninger og vann.

– Her ser dere vannledninger hvor vannet pipler ut direkte på plantene. Gjødsel får jeg fra hønene mine, og utenfor drivhuset har jeg planter som tåler bedre litt tørke, forteller han.

bonde2_1.jpg
26 år gamle Ali Bou er Deir El Ghazals store grønnsaksbonde. Enorme tomater og knasende god paprika har blitt hans varemerke

UMULIG UTEN VANN

Det hele begynte som en hobby for å få råd til studier, men vann fra Kirkens Nødhjelp gjorde det også til levebrød for familien hans.

– Jeg kunne ikke gjort dette lønnsomt uten vannet. Her merker jeg nemlig godt klimaendringene, og jeg er bekymret for hvordan det vil utvikle seg. I år har vi den varmeste sommeren noensinne. På sikt vil vi nok trenge enda mer vann her, plantene trenger mer vann når det blir varmere og varmere. Akkurat i dag er det nesten 40 grader, sier han.

Selv om grønnsakene først og fremst skulle sikre ham en master, vil han fortsette å være bonde.

– Jeg har nå fått min master, jeg underviser på skolen i musikk, og jeg har også privattimer i både fløyte og piano, men liker så godt å være bonde også. Alt det dere ser nå, er på grunn av vannet, smiler han før han inviterer oss inn til en minikonsert i stua mens han byr på juice fra frukttreet i hagen. 

solceller1 (1).jpgKirkens Nødhjelp har bygget solcelleanlegg som driver pumpene på brønnen som skaffer vann til dalen.

Tekst: Anette Torjusen. Foto: Håvard Bjelland

Tilbake