Kirkens Nødhjelp vannmagasin

2021

Energisk vannforkjemper

Energisk vannforkjemper

Når Ebba Tafese besøker landsbyene hvor Kirkens Nødhjelp jobber med vann, kommer folk strømmende til for å gi ham en «high five». For det er ikke bare prosjektene han har kontroll på, han er også på hils med de fleste.

– Her ser du solcellepanelet vi fikk for fire år siden, sier Ebba Tafese og peker på det skinnende rene panelet.

Uansett hvor han jobber, bobler han over av engasjement og entusiasme. Akkurat nå er han sjef for vann-, sanitær- og
hygieneprogrammet til Kirkens Nødhjelp i Darfur i Sudan, en jobb han vanligvis har i hjemlandet Etiopia.

Verdige liv

Vi møter ham i leiren Bilel i Darfur, hvor over 50.000 flyktninger og internt fordrevne bor. Her sørger han for alt fra opplæring av vannkomiteer til å fikse ledninger og rør.

Det er ikke tilfeldig at Ebba jobber med vann, det er noe han alltid har brent for. Derfor ble det naturlig for ham å jobbe i Kirkens Nødhjelp, som har over 60 år med vannerfaring.
– Jeg ville være med på å forandre liv. Gjennom jobben kan jeg det. Sammen med Kirkens Nødhjelp forandrer vi liv for marginaliserte mennesker, som ikke får dekket de mest grunnleggende behovene.

Ebba har snart jobbet i Kirkens Nødhjelp i åtte år, og det er mye han liker med jobben sin. Men det er en ting han trekker frem.
– Jeg liker aller best at jobben min betyr en endring for så mange mennesker. Gjennom jobben Kirkens Nødhjelp og jeg gjør, får folk rent og trygt vann. Vi gir folk et verdig liv. Og ringvirkningene er store.

For rent vann i springen kan bety store endringer i menneskers liv, forklarer han. – I tillegg til vann får de opplæring i hygiene og hvordan de kan ta vare på seg selv og miljøet rundt seg. Alt dette er med på å gi folk bedre helse.

Får energi av jobben

Det gjør ekstra stort inntrykk på ham å se folk få vann for aller første gang. – Når folk for aller første gang i hele livet får se rennende, rent vann komme ut av rørene vi har bygget, og trygt kan drikke det – det gjør meg så lykkelig. Det er noe av det beste ved jobben min.

Og han føler seg ofte stolt.
– I tillegg til å være stolt av jobben vi gjør, får jeg utrolig mye energi og overskudd til å yte enda bedre i jobben min.

Ebba opplever utrolig mye i felt, men noe av det som virkelig fester seg, er nettopp folk. – Alle de fine folkene jeg jobber med, er spennende. Vi møter så mange forskjellige folk i ulike settinger og områder. Og hvert nytt sted byr på nye muligheter til å jobbe med fine folk. Det er ikke bare ute han møter fine folk.

Ebba er også veldig fornøyd med kollegaene sine.
– Jeg har fantastiske kollegaer. Alle er profesjonelle, erfarne folk, og det er en fryd å ha dem rundt meg. Vi jobber tett og samarbeider godt om ulike prosjekter og oppgaver. 

Tekst: Anette Torjusen. Foto: Håvard Bjelland.

Tilbake