Kirkens Nødhjelp vannmagasin

2021

Overlever ikke  uten vann

Overlever ikke uten vann

Får du ikke i deg rent vann, kan du være død i løpet av en uke, sier den kjente TV-legen Wasim Zahid. Her forklarer han hvorfor rent vann redder liv.

Wasim Zahid er spesialist i indremedisin og kardiologi. Han er kjent fra både Twitter og NRK-programmet «Hva feiler det deg?». Han kan ikke få understreket nok hvor viktig væske er for kroppen.
– Vann er livsviktig for både mennesker og dyr, ja, for alt liv. Uten vann overlever ingenting, sier han.

Sykdom og død

I landene hvor Kirkens Nødhjelp jobber, tar mangel på vann mange liv hver eneste dag. Så mange som en av ni i verden har ikke tilgang til rent vann. Og også skittent vann tar liv, forklarer Zahid.
– Urent vann er kilde til mye sykdom. Det inneholder en rekke bakterier og kan gi store forstyrrelser i kroppen.

Ofte er urent vann kilde til diare, oppkast og alvorlig dehydrering.
– I de verste tilfeller, som blant annet kolera, er det også dødelig.

Folk i landsbyer som ikke har tilgang til rent vann, må ofte dele skittent vann med husdyr, ville dyr og insekter, noe som fører til mange sykdommer. – Får du ikke i deg rent vann, kan du være død i løpet av en uke. Vann er alfa og omega, understreker han.

Nyrene svikter

Er du mye tørst? Det betyr ikke nødvendigvis at du mangler vann.
– Å være tørst er faktisk et usikkert tegn på hvor mye vann du har i kroppen. Det kan være mange grunner til at du er tørst, sier han.

Tørste kjennetegnes ofte av at du er tørr i munnen, og at det er tørt nedover halsen og svelget.
– Det er en følelse som mange opplever som ubehagelig. De fleste vil ha noe å drikke litt fort.

Det som skjer i kroppen når vi mangler vann, er faktisk ganske mye.
– Mange prosesser pågår samtidig. Cellene våre er avhengige av vann for å fungere, og får man ikke nok vann, så begynner nyrecellene våre å dø, forklarer han.

For nyrene styrer nemlig væskebalansen i kroppen vår, og får de ikke nok vann, skaper det store forstyrrelser. – Uten vann til å skille ut blant annet avfallsstoffer i kroppen vil det hope seg opp og kan føre til nyresvikt.

Når nyrene begynner å svikte, klarer ikke kroppen å skille ut urin. Overskudd av væske hoper seg opp i kroppen, man kan bli tungpustet, og lungene blir som våte svamper, slik at man ikke får i seg ordentlig med luft, forklarer han. – Får man virkelig mye av disse avfallsstoffene i blodet, blir man til slutt bevisstløs.

Dehydrering og lavt blodtrykk

Nyresvikt er svært farlig og potensielt dødelig.
– Det er grader av nyresvikt, men ved total nyresvikt kan man ikke klare seg mange dager uten behandling.

Vannmangel kan også føre til alvorlig dehydrering, som igjen kan gi lavt blodtrykk, gjøre en mentalt uklar, forvirret og føre til besvimelse.

På spørsmål om hvor mye vann et menneske egentlig trenger, svarer Zahid følgende:
– Man har gått bort fra å oppgi vannmengder, men heller si at man skal drikke hver gang man føler for det, når man er tørst. Det er store individuelle forskjeller, derfor sier man ikke lenger at man må drikke så og så mange glass vann hver dag. Men en god anbefaling kan være rundt to liter om dagen, avslutter han. n

Tekst: Anette Torjusen. Foto: Privat.

Tilbake