Den omvendte adventskalenderen

Vær en superhelt – del julegleden!

8

8. Desember

Jesus ble født i en stall. Hvor ble du født? Hvorfor tror du de fleste av oss blir født på sykehus? Her kan du lese om "motorsykkeljordfaren" Vinjeru fra Malawi.

Møt Vinjeru – superhelt på motorsykkel

 

Dette er Vinjeru. Han bor i Malawi, som er et land langt sør i Afrika. Vinjeru er jordmor. Det betyr at han er ekspert på å ta imot babyer. Vinjeru er en ekte superhelt.

Vinjeru jobber på et helsesenter på et sted som heter Lunjika. Et helsesenter er nesten som et lite sykehus. Folk kan komme hit og få hjelp når de blir syke. Barna får også vaksiner, sånn at de ikke skal bli syke. Og damer kan komme her når de skal føde, sånn at de kan få hjelp av en jordmor som Vinjeru.

Mange familier bor langt unna helsesenteret. De har ikke bil, og det er veldig langt å gå. Derfor er det ikke alltid like lett å komme seg til helsesenteret, særlig hvis de er syke, gravide eller har små barn. Men Vinjeru har en smart løsning. Han har nemlig en motorsykkel! Den har han fått av Kirkens Nødhjelp. Til vanlig står Vinjerus motorsykkel parkert midt i stua hans, så han alltid kan passe godt på den. En gang i uka setter Vinjeru seg på motorsykkelen og suser avgårde til bygdene som ligger langt unna.

I bygdene er det alltid mange som kommer for å møte Vinjeru og de andre fra helsesenteret. Noe av det viktigste Vinjeru gjør, er å passe på at gravide damer har det bra. Han sjekker om barnet i magen vokser og har det fint. Han passer også på at alle som skal ha barn, får kommet seg på helsesenteret i tide. I Malawi er det fortsatt mange barn som blir født hjemme, uten at det er en lege eller jordmor der som kan hjelpe til. Det kan være skikkelig farlig, faktisk så farlig at mange mammaer og babyer dør under fødselen.

I de siste årene har mange flere mødre i Malawi dratt til sykehuset eller helsesenteret for å føde. Det er tryggere for både mor og barn, og derfor er det mange færre som dør nå.

Vinjeru er veldig glad i jobben sin. Han synes det er utrolig fint å hjelpe mødre med å få en trygg fødsel. Vinjeru vet ikke hvor mange babyer han har tatt imot. Men han synes det er like fantastisk hver eneste gang.

– Hvert nyfødt barn er en dyrebar gave som vi alle må passe på, sier Vinjeru.

Lille Stephano er et av barna Vinjeru har hjulpet til verden. Han ble født for to dager siden på Lunjika helsesenter. Nå sitter mammaen Kellen og holder sønnen tett inntil seg. Hun er kjempeglad for at alt gikk fint da den lille gutten ble født.

– Det var en veldig vanskelig fødsel. Jeg var så redd, og jeg trodde at jeg eller babyen skulle dø. Men jeg ble veldig godt tatt vare på. Og da babyen endelig kom og alt gikk bra, var jeg så glad, forteller Kellen.

Det er de første fem årene som er aller farligst for et lite barn. I disse årene må kroppen lære seg å kjempe mot sykdommer. I fattige land kan noen helt vanlige sykdommer som diaré være livsfarlige for små barn under fem år.

Vinjeru og resten av gjengen som jobber på Lunjika helsesenter, gjør alt de kan for at det skal gå fint med barna som blir født der. Barna blir veldig nøye passet på helt fra fødselen av. De får vaksiner mot farlige sykdommer. De blir også veid for å sjekke at de vokser som de skal. Foreldrene deres lærer hva slags mat barna må få for at de skal holde seg sunne og friske. Alt dette er med på å gjøre at barna vokser seg sunne og store og sterke.

Tilbake