Mor og to barn på flukt i Ukraina rett etter at krigen startet.

Ett år med krig i Ukraina

Tekst: Kristine Eid. Foto: Håvard Bjelland/Kirkens Nødhjelp. 

Mor og datter på flukt i Ukraina.

De humanitære behovene i Ukraina er enorme etter ett år med krig.  – Folk har opplevd så mye usikkerhet. Mange har mistet folk de er glad i, hjemmene sine og følelsen av trygghet, forteller Danielle Preiss, i Utenlandsavdelingen i Kirkens Nødhjelp. 

En sovesal med internt fordrevne flyktninger.

24. februar 2022 gikk Russland til angrep på Ukraina. Mer enn åtte millioner mennesker har flyktet fra landet og nesten 18 millioner trenger nødhjelp og beskyttelse, ifølge OCHA.

Danielle Preiss, i utenlandsavdelingen i Kirkens Nødhjelp og Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, sammen med en av våre partnere i Ukraina.

– For mange mennesker som er rammet av krigen er det helt usikkert hva fremtiden vil bringe. De vet ikke om de skal reise hjem til Ukraina, eller starte et nytt liv i et annet land. Også flyktninger som er internt fordrevet i Ukraina ønsker å reise hjem, men er usikre på om de har et hjem å flytte tilbake til, forteller Preiss.

– Men selv om det er mye usikkerhet er det også en overveldende følelse av solidaritet blant folket, som er veldig rørende. Du føler det rundt deg. Alle går igjennom det samme og støtter hverandre, til tross for den forferdelige situasjonen de står i, sier Preiss. 

Hun har nylig vært i Ukraina for å hjelpe partnerne Kirkens Nødhjelp samarbeider med. 

– Jeg besøkte blant annet et av sentre for internt fordrevne flyktninger i Kharkiv, som vi har vært med å støtte. Ødeleggelsene i denne byen var enorme, og mange av flyktningene fortalte at de hadde mistet alt de eide. Mange var eldre og mennesker med funksjonsnedsettinger, forteller Preiss.  

Preiss jobber blant annet med koordinering av arbeidet i Ukraina, Romania og Moldova. Kirkens Nødhjelp jobber med partnere gjennom den internasjonal humanitær allianse ACT Alliance. 

Våre to hovedpartnere er Swiss Church Aid (HEKS) og danske Folkekirkens Nødhjælp (DCA). 

– Mine oppgaver er å jobbe sammen med partnere for å sikre at arbeidet vårt gjennomføres på en så god måte som mulig, og jeg jobber med våre tekniske eksperter for å utvikle programmene våre. Spesielt programmet for å gi støtte til mennesker som er blitt utsatt for kjønnsbasert vold og programmet for helse og psykososial støtte, sier Preiss. 

MicrosoftTeams-image (1).png

Foto: Håvard Bjelland / Kirkens Nødhjelp.

– Mange av de ansatte er selv på flukt

Preiss forteller at det som har gjort størst inntrykk på henne var å møte partnernes ansatte som kommer fra de konfliktrammede områdene i Ukraina.

– Mange av de ansatte er selv på flukt i eget land. De har mistet hjemmene sine og har slektninger som har måttet flykte til andre land. Men likevel prioriterer de å hjelpe andre mennesker som er i verre situasjoner enn dem selv, sier Preiss.  

Det er nå store behov for kontantutdelinger, slik at folk kan kjøpe tingene de trenger og ønsker å prioritere. Mange har mistet jobbene sine som følge av krigen, og får ikke lenger noen lønn. I store deler av Ukraina er butikkene fortsatt åpne, slik at folk selv kan kjøpe mat, vann, medisiner og andre ting de trenger. I tillegg er det store behov for mental og psykososial hjelp og støtte. 

– Siden krigen brøt ut har mange blitt traumatisert. Behovene for mental og psykososial hjelp er derfor store, og vil mest sannsynlig være der i mange tiår framover. I tillegg er det store behov for hjelp for mennesker som har blitt utsatt for kjønnsbasert vold, sier Preiss.    

Dette gjør Kirkens Nødhjelp

Siden starten av krigen har Kirkens Nødhjelp gjennom ACT Alliance hatt respons i Ukraina og nabolandene.  

Gjennom ACT Alliance har vi flere ulike aktiviteter på bakken i Ukraina og Romania. Vi vil også starte opp arbeidet vårt i Moldova. Blant annet har vi støttet flyktningmottak i flere av grenseområdene, hvor flyktninger får husly, mat, vann, hygieneartikler, førstehjelpsutstyr, medisiner og annen hjelp. 

Vi gir hjelp og psykososial støtte til mennesker som har fått traumer, eller har blitt utsatt eller risikerer å bli utsatt for kjønnsbasert vold. 

I vinter har vi og vår partner HEKS delt ut varme klær, soveposer og sanitær- og hygienekit i Kharkiv og Donetsk. I tillegg er vi i gang med å reparere viktig infrastruktur som vannpumper og vannrensesystemer.

MicrosoftTeams-image (6).png

Foto: Danil Pavlov.

Et sterkt felleskap

Dagfinn Høybråten generalsekretær i Kirkens Nødhjelp forteller at det viktigste i Ukraina og nabolandene framover blir å opprettholde hjelpen og den humanitære innsatsen.  

– Det viktigste den nærmeste tiden blir å møte de store humanitære behovene. Etterhvert vil gjenoppbygging bli en stadig viktigere del av arbeidet. Vi har bidratt med hjelp siden krigen begynte og vi er forberedt på at dette blir en langvarig innsats for Kirkens Nødhjelp, sier Høybråten.

MicrosoftTeams-image (3).png

Foto: HEKS.

Les også Kirkens Nødhjelp med livsviktig hjelp til Ukraina

Publisert: