Krigens tause våpen

Hva er seksuell vold, og hvilke skader skaper det?

Introduksjon

Introduksjon

En 13 år gammel jente er gravid etter å ha blitt voldtatt av en soldat. En sulten gutt bytter seksuelle tjenester mot mat. En kirurg rekonstruerer et ødelagt underliv. En datter og en sønn må se moren bli voldtatt og drept. En mannlig fange blir kledd naken, voldtatt og ydmyket. En kvinne lukter vondt fordi hun er skadet i underlivet og ikke kan holde på urinen. En ruset barnesoldat blir opplært til å voldta sammen med en gjeng.

«Seksuell vold i krig og konflikt kan bety voldtekt, seksuelt slaveri, tvungen prostitusjon, tvungen graviditet, tvungen abort, ufrivillig sterilisering, tvangsekteskap og all annen form for seksuell vold av samme alvorlighetsgrad som er utført mot kvinner, menn, jenter eller gutter i en konfliktsituasjon.»

FNs definisjon av seksuell vold i krig og konflikt

Alt dette skjer kanskje akkurat nå, mens du leser dette. Eksemplene kan få deg til å grøsse, og du har ikke en gang fått høre detaljene.

Seksuell vold er et våpen, en krigsstrategi, en form for terror, en torturmetode og en metode for å ødelegge et helt samfunn. Våpenet er i bruk i de fleste steder med krig og konflikt i verden – steder hvor all moral er lagt til side. Størst konsekvenser har dette for kvinner og jenter.

De overlevende for seksuell vold blir ofte ikke hørt, de melder ikke fra om volden, de blir sittende alene med traumene, skadene og det som oppleves som skam. Gjerningspersonen får oftest gå fri, sjansen for å bli straffet er minimal og straffefriheten skaper flere voldtekter, flere ofre, flere traumatiske hendelser, flere oppløste lokalsamfunn.

Det finnes en vei ut av den vonde spiralen: Den handler om å snakke om det vi tier om, stille de ansvarlige til ansvar, og hjelpe de overlevende tilbake til et godt liv. Vi må bryte tausheten.

Kirkens Nødhjelp vil i dette heftet sammenfatte noe av det vi vet om seksuell vold i krig og konflikt. Hvilke skader kan slik vold kan skape? Hvem er mest utsatt for seksualisert vold? Hvordan hjelper vi de overlevende best? Og hvordan kan vi stanse slikt i framtiden og stille de som begår volden til ansvar?

Neste kapittel:

Krigens tause våpen

Tilbake