Mer enn 12 millioner mennesker er på flukt fra krigen i Ukraina.

Tekst: Arne Grieg Riisnæs. Foto: Håvard Bjelland.

Mange har flyktet fra alt de eier, og behovet for akutt nødhjelp er enormt.

Larisa, Aleksei og datteren Kristina (15) satt livredde  i kjelleren mens huset deres og nabolaget ble bombet i stykker.

– Vi fatter ikke at dette skjer. Det er bare så grusomt vondt.

Larisa, Aleksei og Kristina er fra Kharkiv i det nordøstlige Ukraina. For kort tid siden levde den lille familien sine vanlige liv i landets nest største by, kjent som det industrielle og kulturelle sentrum. Mens Larisa og Aleksei skjøttet sine jobber, var Kristina med venner og katten Bella etter skolen.  

Et levende mareritt

Så kom bombene. Kharkiv har måttet tåle noen av de verste angrepene på sivilbefolkningen i den pågående krigen. Etter fire dager i kjelleren følte de at de ikke hadde noe valg. De måtte prøve å komme seg i sikkerhet. De måtte flykte.

– Vi levde et helt vanlig og godt liv. Og nå sitter vi her som flyktninger, sier Aleksei og ser over på sin datter.

MicrosoftTeams-image.png

Han snakker lavmælt og er tom i blikket, bare et døgn etter at de ankom flyktningmottaket i byen Berehove, helt på grensen mot Ungarn. Mottaket drives av Kirkens Nødhjelp sammen med vår lokale partner.

– Alle vil ut av Kharkiv. Det er et levende mareritt der. Det var så mange mennesker på togstasjonen og på toget, men vi klarte å komme oss med. Og nå sitter vi altså her, som flyktninger i vårt eget land. Vi fatter ikke at dette skjer. Det er bare så grusomt vondt, sier han.

Som egen familie

Sammen med femti andre familier får de tre nå varme senger, tre måltider om dagen og omsorg på flyktningmottaket.

– Selv om det er uvirkelig at vi plutselig skal måtte be om hjelp fra andre for å klare oss, så er vi enormt takknemmelige for at vi kan være her. For den hjelpen vi får. Vi får god pleie, og alle som jobber her behandler oss som om vi er deres egen familie. De er så enormt snille og gode mot oss, forteller Aleksei.

Håper på kreftbehandling i Ungarn

Larisa har kreft, og fikk behandling på sykehuset i hjembyen. Dette ble imidlertid bombet helt i starten av det russiske angrepet på landet. Nå håper familien at de kommer seg vel over grensen til Ungarn, og at hun kan fortsette behandlingen der.

– Vi vet egentlig ikke hvor vi ender eller hva vi skal gjøre. Vi ønsker bare at det blir fred, slik at vi kan reise tilbake til byen vår – til livene våre.

 

Dette gjør Kirkens Nødhjelp

Gjennom ACT Alliance og våre lokale partnere er vi til stede med nødhjelpsrepons i Ukraina, Ungarn, Romania og Polen.

Vi har etablert flyktningmottak i flere av grenseområdene, hvor flyktninger får husly, mat, vann, hygieneartikler, førstehjelpsutstyr og annen hjelp.

Vi bidrar også til reparasjon av infrastruktur og skadde vannsystemer, og planlegger å sende WASH-rådgivere for å gjennomføre behovskartlegging og støtte partnerne våre i startfasen.

Sammen med våre partnere arbeider vi mot menneskehandel i Romania og Polen.

Les mer om vår innsats i Ukraina og nabolandene (saken oppdateres)

Hjelp oss å hjelpe mennesker i nød. Vipps til 658941 eller benytt konto 1594.22.87426 og merk innbetalingen med "Ukraina".

 

MicrosoftTeams-image (24).png

Tekst: Arne Grieg Riisnæs. Foto: Håvard Bjelland.

Publisert:

STØTT VÅRT ARBEID I UKRAINA

Du kan gi uten å fylle ut opplysninger om deg selv, men legg gjerne inn e-postadresse og telefonnummer om vi kan få lov å kontakte deg av og til, for eksempel de gangene vi trenger akutt hjelp.

Fast månedlig betaling med:

eller
Gaven din kan gi 250 kr er nok til å gi 1 person personer varig tilgang til rent vann hver måned