En podkast om bistand, utviklingspolitikk, nødhjelp og annet som Kirkens Nødhjelp jobber med.
I fjor lanserte FNs klimapanel en rapport som fikk stor oppmerksomhet, og fikk FNs generalsekretær til å erklære “Kode rød” for menneskeheten. Rapporten viste at klimaendringene stadig blir mer intense og rammer flere deler av verden. Nå har FNs klimapanel lagt fram en ny rapport som ser enda nærmere på hvordan mennesker og natur påvirkes av klimaendringene.
Hva forteller den nye rapporten? Og hvilke konsekvenser vil klimaendringene ha i Malawi og andre deler av verden?
Med Håvard Hovdhaugen, landdirektør i Malawi og Håkon Grindheim seniorrådgiver og klimaekspert i Kirkens Nødhjelp.
Musikken i denne podkasten er hentet fra Pixabay Music og YouTube Studio.
Guatemala har den sterkeste økonomien i Mellom-Amerika, men kun et fåtall av landets befolkning har tilgang til rikdommen.
Vold, korrupsjon, sult og økt fattigdom er et stort problem i landet, og stadig flere migranter forlater Guatemala i håp om et bedre liv i USA.
Hva skal til for å bedre situasjonen for befolkning? Og hvordan ser fremtiden ut for Guatemala i dag?
Med Mariel Aguilar-Støen, professor i samfunnsgeografi ved universitetet i Oslo og Johan Hindahl, landrådgiver i Kirkens Nødhjelp.
Musikken i denne podkasten er hentet fra Pixabay Music og YouTube Studio.
Hver dag fødes det rundt 380 000 barn i verden. For mange av disse barna vil den største utfordringen de møter, være å overleve den første delen av livet. For mer enn 90 prosent av barn som dør før de fyller 18 år, dør før de fyller fem år. Hvorfor dør så mange barn så tidlig? Og hva må til for at flere barn skal få oppleve sin 5-årsdag?
Mali er et av landene i Sahel-beltet, et tørt område som ligger sør for Sahara. Sahel strekker seg tvers over det afrikanske kontinentet, fra Atlanterhavet i vest til Rødehavet i øst. Væpnede konflikter, store klimaendringer og få muligheter til utdanning og arbeid er en del av hverdagen for befolkningen her. Hva er årsaken til konfliktene og de enorme humanitære behovene i Mali? Og hvordan ser fremtiden ut for landene i Sahel?
Hør Morten Bøås, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) og Anne Cathrine Seland, landdirektør i Mali og Bjørnar Lemvik, landrådgiver for Kirkens Nødhjelp.
Musikken i denne podkasten er hentet fra Pixabay Music og YouTube Studio.
14. august ble Haiti rammet av et kraftig jordskjelv. Skjelvet hadde en styrke på 7,2 og rammet de sørlige delene av landet. Om lag 2.200 mennesker omkom, og over 12.000 ble skadd. I tillegg er 1000 mennesker fortsatt savnet. Hvordan er situasjonen i Haiti nå? Og hvorfor rammer krisene landet gang på gang? Hør Marianne Tøraasen, PhD-kandidat ved Chr. Michelsens Institutt, Prospery Raymond, landdirektør for Kirkens Nødhjelp i Haiti og Johan Hindahl, landrådgiver og Haiti-ekspert.
1. februar 2021 kuppet militæret i Myanmar makten. Siden militærkuppet har det vært daglige demonstrasjoner mot militæret, flere tusen har blitt arrestert og mer enn 850 mennesker er drept. Hvordan er situasjonen i Myanmar et halvt år etter militærkuppet? Hvordan er de humanitære behovene? Og vil det være mulig å ta tilbake demokratiet i landet? Hør Marte Nilsen, seniorforsker ved fredsforskningsinstituttet (PRIO), Andreas Kiaby, landrepresentant for Kirkens Nødhjelp i Myanmar og Margrethe Volden, seksjonsleder i Kirkens Nødhjelp, med ansvar for programvirksomheten i Asia. Musikken i denne podkasten er hentet fra Pixabay Music.
I mai startet den siste runden med angrep mellom Israel og Hamas, med rakettskyting mot og fra Gazastripen, og vold og uro i Jerusalem. Bombingen av Gaza og Israelske-områder foregikk i elleve dager. Minst 253 palestinere og 12 israelere skal ha mistet livet i kampene. Angrepene var det siste kapittelet i en konflikt mellom Israel og palestinere, som har blitt kalt verdens vanskeligste konflikt.
Hva handler egentlig denne konflikten om? Og hva er de største humanitære behovene på Gazastripen, etter den siste runden med krigshandlinger? Hør Jørgen Jensehaugen, seniorforsker ved fredsforskningsinstituttet (PRIO), Nidal Hamdouna, ansatt ved Kirkens Nødhjelps kontor i Gaza og Margrethe Volden, seksjonsleder i Kirkens Nødhjelp, med ansvar for programvirksomheten i Midtøsten. Musikken i denne podkasten er hentet fra Pixabay Music.
Vidvinkel er Kirkens Nødhjelps tidligere podkast.
Her finn du episodane til Vidvinkel, men du finn dei også der du lastar ned dine podkastar.
I podkasten Vidvinkel har me som mål å kaste meir lys på land og tema som Kirkens Nødhjelp jobbar med. Er du nysgjerrig på korleis ein best kan hjelpe kvinner på landsbygda i Malawi å føde? Kanskje du lurer på korleis den politiske situasjonen i Kongo er? Eller korleis jobbar palestinske og israelske organisasjonar saman for å bygge fred i Midtausten?
Til nå er det satt over en milliard vaksiner mot covid-19 i verden. De fleste av disse dosene er satt i verdens rikeste land. I snitt har en av fire mennesker i rike land fått vaksine. Mens det i fattige land kun er en av 500 som har fått vaksine, ifølge Verdens helseorganisasjon. Gurdun Bertinussen, seniorrådgiver for global helse i Kirkens Nødhjelp og Kari Øyen, landrepresentant for Kirkens Nødhjelp i Sør-Sudan forteller hvorfor vaksineforskjellene mellom verdens rike og fattige land er så stor? Og om Sør Sudans stille koronatragedie. (Bildet er fra Kirkens Nødhjelps helseklinikk i Bilel i Darfur i Sudan. Vaksinen på bildet er mot hjernehinnebetennelse. Foto: Håvard Bjelland).
På en kirkegårder i Malawis hovedstad Lilongwe graves det flere nye gravplasser. De siste ukene har flere hundre personer omkommet som følge av covid-19. Landet er nå hardt rammet av andre smittebølge. Malawis sykehus er overfylt, det finnes få respiratorer og landet har foreløpig ingen vaksine. Håvard Hovdhaugen, Kirkens Nødhjelps landrepresentant i Malawi forteller om hvordan landet takler krisen. Foto: Francis Botha/ Kirkens Nødhjelp.
Kampen mot Covid-19 er i gang i alle land som Kirkens Nødhjelp jobber i. Samarbeidet med menigheter og organisasjoner fra ulike religioner gjør at man når mennesker selv i de områdene som er stengt for internasjonale helsearbeidere. I denne podcasten tar vi turen til Mali, Malawi, Kongo og Sør-Sudan
Da jeg var generalsekretær i Kirkens Nødhjelp var erfaringen at vi kunne gjøre omtrent hva vi ville i de landene vi jobbet i, så lenge vi spurte de religiøse lederne først. Religion ga oss innpass og aksept i lokalsamfunnet, og dermed mulighet til å snakke om selv de mest tabubelagte temaene, sier biskop Atle Sommerfeldt i denne podcasten om Kirkens Nødhjelps samarbeid med religiøse aktører.
Ifølge regjeringsavtalen mellom Benjamin Netanyahu og Benny Gantz skal store deler av den israelskokkuperte Vestbredden og Jordandalen annekteres, og prosessen skal begynne 1. juli. Planen møter massiv motstand internasjonalt, og mange frykter at tostatsløsningen er død dersom den gjennomføres. Kirkens Nødhjelp har flere samarbeidspartnere i Israel og Palestina, og har ansvaret for ledsagerprogrammet til Kirkenes Verdensråd.
Skal vi nå bærekraftsmålene må vi tenke nytt. Eller innovativt, om du vil. Derfor satser staten og bistandsorganisasjonene tungt på innovasjon. Det handler om digitale løsninger, om å skalere opp, gjøre ting mer effektivt og om å finne nye løsninger på gamle problemer. Men, først og fremst handler det om å prøve og feile – gjentatte ganger - til man finner noe som fungerer bedre og bedre.
Generalsekretær Dagfinn Høybråten på besøk hos partner Palvision. Han prøver utstyr for at arkitekttegninger kan bli 3D. Foto: Håvard Bjelland.
Kongo skulle feiret en hel måned uten nye ebola-tilfeller, men må i stedet for se en koronapandemi komme. Hør vår landdirektør Vibeke Skauerud fortelle om situasjonen. Foto: Håvard Bjelland/Kirkens Nødhjelp.
Gresshoppeinvasjon er regnet som en av de ti landeplagene og nå herjer kvadratkilometer store svermer Etiopia og nabolandene. Det er over seksti år siden Etiopia sist opplevde så store gresshoppeinvasjoner, og klimaendringer kan være en årsak til at problemet er blitt nærmest uhåndterbart.
Yilikal Schiferaw er humanitær leder for 40 millioner etiopiere. Nå forbereder han seg på en krevende høst sammen med Kirkens Nødhjelp og den Etiopisk-ortodokse kirken.
På årets siste arbeidsdag ble ansatte i Kirkens Nødhjelp spurt om hva som gjorde inntrykk på dem i 2019, og hvilke håp de har for 2020. Svarene vi fikk speiler en flik av det mangslungne arbeidet som gjøres, både på hovedkontoret og ute i verden.
Over 40 millioner mennesker er offer for vår tids slaveri verden over. 70% av disse er kvinner, og mange av dem er barn. Dette er enorme tall, selv sett i forhold til slavetiden. Kirkens Nødhjelp jobber med moderne slaveri i flere land, og i denne podcasten ser vi på problemet både i et globalt og lokalt perspektiv.
Hvert år setter menigheter landet rundt fokus på situasjonen for palestinere i Israel og Palestina i en hel uke. Ti år etter Kairosdokumentet der kristne palestinske ledere ba resten av verdens kirkeledere om å støtte opp om kampen for rettferdighet, fred og forsoning i Palestina og Israel. Sama Anfous jobber for Kirkens Nødhjelps partner Kairos Palestine med å styrke palestinsk ungdom slik at deres historier kommer ut. Hun er nå i Norge for å delta i denne Kirkeuka.
Stortingspolitikerne Ada Arnstad (Sp) og Mathilde Tybring-Gjedde (H).
Tenk om du ble stått og sparket mens du fulgte barnet ditt til skolen. Nå er det for farlig å være ledsager for barn og sivile i Hebron, og fremtiden er usikker. Stortingspolitikerne Ada Arnstad (Sp) og Mathilde Tybring-Gjedde (H) forteller om sitt møte med den okkuperte Vestbredden.
Klimaforhandlingane i Polen i desember var eit nytt steg på vegen mot ei internasjonal klimaavtale. Men kor langt har vi kome i klimaforhandlingane no? Og kjem den nye fleirtalsregjeringa i Norge til å følge opp med ein rettferdig klimapolitikk?
Fattige gruvearbeidarar lever i livsfarlege nabolag, mens sjefane i gruveselskapa har enorme pengebingar langt borte frå gruvene. Dei økonomiske skilnadane i verda er snart så store som dei aldri før har vore.
Våre ekspertar på økonomisk rettferd forklarer kvifor det er slik, og korleis vi kan løyse problemet. Og Erna Solberg seier korleis regjeringa kjemper mot ulikhet internasjonalt.
Gjennom 24 år har Kirkens Nødhjelp jobba tett saman med Denis Mukwege i kampen mot seksuell vald. I denne episoden av Vidvinkel skal me lære meir om kva seksuell vald er, kva det kan føre til, og om me kan gjere noko for å stanse det. Me lærer også meir om FNs berekraftsmål om likestilling, og møter ei norsk kvinne som har levd med vald i heimen.
– Du kan jo selv prøve å klare deg uten vann, sier FNs miljøsjef, Erik Solheim, som snakker om verdens viktigste ressurs.
I denne episoden av Vidvinkel vil du høre mer fra Solheim. Du vil også kunne lære mer om viktigheten av vann, og ikke minst hvilken rolle næringslivet spiller for at vi skal ha rent vann i framtiden. Dette var temaer på vårt og Storebrand sitt seminar under Arendalsuka.
Rundt halvparten av Sør-Sudans befolkning har behov for humanitær hjelp. Burde vi bare gi opp landet? Kirkens Nødhjelps Sør-Sudan-ekspert, Odd Evjen, deler sine tanker.
For sjuande fredag på rad demonstrerar palestinarar i Gaza, og fleire er drepne etter at Israel har svart med skarpe skot.
Kva vil demonstrantane, og kvifor held Israel fram med å svare med så harde middel når dei får kritikk frå fleire hald, deriblant FNs menneskerettssjef?
Tidlegare sjef for Kirkens Nødhjelps kontor i Jerusalem, Liv Snesrud, svarer på desse og fleire andre spørsmål i denne ekspertpraten. Der fortel ho også om kva som skjedde då ho vart kasta ut av Israel tidlegare i år.
4,8 millionar kongolesarar er på flukt. I denne episoden av Vidvinkel får me vite meir om kvifor det er slik. Me får også lære meir om pressefridom i Kongo, kampen mot seksuell vald og kvifor mangelen på ein ordentleg rettsstat fører til at dette problemet får halde fram i Kongo. Til slutt tek me ein ekstra kikk på bærekraftsmål nummer 16 og fred og rettferd.
Vil du vite mer om forholdene i Kongo, les blogginnlegget Velsigna av Gud – øydelagd av menneske
Har Hydro forureina drikkevatnet til tusenvis av menneske, eller har dei ikkje? Brasilianske styresmakter har gitt Hydro bøter på rekke og rad, men selskapet meiner dei er uskyldige. Spørsmåla er mange, og i denne praten med Brasil-ekspert Arne Dale, vil du kunne få nokre svar. Kva skjedde eigentleg natt til 17. februar? Kva bør Hydro gjere no? Har dette noko med klimaendringar å gjere? Og kan Brasils knallharde reaksjon vere eit «takk for sist» etter at president Temer fekk kritikk då han besøkte Oslo i fjor?
Vil du vite mer om tematikken, kan du lese blogginnlegget Hydro har et forklaringsproblem
Malawi er eit av verdas fattigaste land, og det å sette nytt liv til verda er noko av det farlegaste ei malawisk kvinne gjer. Korleis kan me best hindre barselsdød? Kva tanker har ei nybakt norsk mamma om det å føde utan helsehjelp? Og korleis er eigentleg den politiske situasjonen i Malawi? Dette er noko av det du høyrer meir om i denne episoden av Vidvinkel.