Mødrehelse
Mødrehelse
Blir du gravid i Malawi, står både du og den ufødte babyen i livsfare. Kirkens Nødhjelp jobber for å hjelpe mødre som Mary Mkandawire (20).
Mary Mkandawire (20) visste godt at det ikke var en selvfølge at babyen hun bar ville overleve. Derfor la hun ingen planer da hun ble gravid for første gang. Alt hun ønsket var et levende barn. Og alt Marys mor, Jane Thole (42) ønsket, var at datteren skulle overleve.
I Malawi dør mødre i barsel hver eneste dag. Å bli gravid er noe av det farligste en kvinne gjør.
Kirkens Nødhjelp møtte Mary for tre år siden i landsbyen hun bor i, nær Tcharo, ved Malawisjøens bredder. Klinikken i Tcharo var da det eneste helsetilbudet for 4000 mennesker fordelt på 44 landsbyer i området. Mary gikk på svangerskapskontroller på klinikken, men visste at selve fødselen måtte skje på distriktssykehuset i Rumpi, nesten en dagsreise unna.
For klinikken i Tcharo manglet kapasitet, kompetanse og utstyr. Dermed ble førstegangsfødende og kvinner med komplikasjoner sendt med ambulansebåt til større sykehus. Føreren av ambulansebåten opplevde flere fødsler ombord i årenes løp. Til og med trillingfødsel!
I dag slipper heldigvis mange høygravide kvinner den strabasiøse ferden, etter at det ble bygget ny fødestue og innkvartering for fødende i Tcharo, med støtte fra Kirkens Nødhjelp.
Jordmor Renson Mwanbanga (38) var en av mange som på forhånd uttrykte forventning til oppgraderingen.
– Vi trengte det så sårt. Våre utfordringer var ekstra store på grunn av sjøen og dårlige kommunikasjonsforbindelser. Nå kan vi redde enda flere mødre og barn, understreket han.
Renson takket i sin tid nei til en godt betalt jobb i hovedstaden Lilongwe for å jobbe i Tcharo. Han ofrer mye for å hjelpe de som trenger ham aller mest, kona og de tre yngste barna ble igjen i byen hvor han tidligere arbeidet.
– Jeg elsker jobben min. Det er så givende å jobbe med mennesker, særlig her på landsbygda hvor folk ellers ikke har noe helsetilbud, fortalte han da Kirkens Nødhjelp møtte ham.
En av disse var altså Mary. På vei til fødestua, på en lang reise som innebar ambulansebåt og buss til distriktsykehuset, fikk hun et malaria-anfall. Det kunne blitt skjebnesvangert, men rask og god behandling på sykehuset gjorde heldigvis at verken mor eller barn tok skade. Dermed kunne hun glad og lettet puste ut etter å ha blitt mamma til en robust gutt som i dag er tre år.
Etter at den utvidede klinikken i Tcharo åpnet i 2014, fikk 44 små landsbyer ved Malawisjøens bredd et fullverdig mødre- og barnehelsetilbud.
Og høygravide kvinner har fått mulighet til å føde nærmere hjemmet sitt og unngå en farlig og strabasiøs reise på vei til å gi liv.
Hjelp nytter.
Tilbake