Ledsagerprogrammet
Vil du lære mer om Midtøsten og vise solidaritet med mennesker i en vanskelig situasjon? Liker du å skrive og jobbe for å påvirke beslutningstakere? Da er ledsagerprogrammet noe for deg!
Gjennom ledsagerprogrammet utplasseres mennesker fra hele verden i utvalgte byer og landsbyer på Vestbredden og i Jerusalem. Der ledsager de palestinere og israelere som med fredelige midler arbeider mot den israelske okkupasjonen.
Ledsagernes blogg holdes til enhver tid oppdatert med fortellinger og bilder, og er verdt et besøk.
Ledsagerne jobber for å bedre palestineres tilgang til land, arbeid og skole, og for å redusere vold og trakassering av sivile. Observasjon på kontrollposter og beskyttende tilstedeværelse i spesielt utsatte områder er blant arbeidsoppgavene.
Ledsagerne er øyenvitner. Tilbake i Norge deler de sine opplevelser, og sprer informasjon om situasjonen i Palestina og Israel i sine nettverk, og ovenfor beslutningstakere.
Ledsagerprogrammet ble opprettet av Kirkenes verdensråd i 2002 da kirkene i Jerusalem ba om støtte etter den andre intifadaen. I Norge står i tillegg til Kirkens Nødhjelp også Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, Norges Kristne Råd og KFUK-KFUM Global bak programmet.
Nyttige linker
Spørsmål og svar om ledsagerprogrammet
All informasjon om søknadsprosessen finner du her
Ledsagerprogrammet samarbeider blant annet med:
- United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA)
- International Committee of the Red Cross (ICRC)
- B'Tselem
- YMCA
- Rabbis for Human Rights
Avslutt Israels okkupasjon av det palestinske området. Ledsagerprogrammet ser på okkupasjonen som skadelig både for det palestinske og det israelske samfunnet. Målet til programmet er å bidra til en rettferdig løsning på konflikten basert på Folkeretten og relevante FN-resolusjoner.
Nei. Ledsagerne fungerer som en nøytral tredjepart og bidrar gjennom sin tilstedeværelse til å utvide handlingsrommet for israelere og palestinere som arbeider for fred og rettferdighet med ikke-voldelige midler. Ledsagerne opptrer som oftest som observatører og en stor del av arbeidet handler om å dokumentere og informere om situasjonen.
Ledsagerne bor eller er til stede på steder der folk trakasseres av ekstreme israelske bosettere eller det israelske militæret. Ledsagerne observerer utvalgte kontrollposter og jordbruksporter for å forsøke å bedre forholdene, og de rapporterer til FN, Røde Kors og andre organisasjoner om overgrep.
Programmet samarbeider med den israelske fredsbevegelsen og ledsagerne deltar i aktiviteter i regi av israelske fredsorganisasjoner, som for eksempel olivenhøsting i nærheten av bosettinger.
Mye av ledsageroppdraget handler om å møte mennesker og lytte til deres historier. Besøk og andre aktiviteter er derfor viktige oppgaver for å vise solidaritet med de palestinske kirkene, utsatte familier og lokalsamfunn.
Et viktig mål for programmet er å øke bevisstheten i Norge gjennom å formidle situasjonen på bakken. Ledsagerne skriver artikler, blogger og har kontakt med norske medier slik at de kan fortelle hva de er vitne til. Tilbake i Norge er ledsagerne forpliktet til å holde foredrag og drive annen informasjonsvirksomhet om oppholdet.
Ledsagerne fungerer som en nøytral tredjepart som søker å støtte opp under arbeidet for en løsning av konflikten. Programmet samarbeider med både israelske og palestinske organisasjoner, så lenge de benytter ikke-voldelige metoder i arbeidet sitt.
Samtidig forholder ikke ledsagerne seg nøytrale til brudd på menneskerettighetene og internasjonal humanitærrett.
Å reise til et konfliktområde kan være risikofylt, og sikkerhetssituasjonen i Palestina og Israel varierer. Ledsagerne går ikke imellom når det oppstår fysiske konfrontasjoner og programmet sender ikke ledsagerne inn i områder som ansees å være svært farlige.
Nei. Ledsagerne er på steder der det er behov for dem, uavhengig av hvilken religiøs tilhørighet innbyggerne har. Ledsagerne samarbeider med kristne, jødiske, muslimske, flerreligiøse og sekulære organisasjoner.
Alle norske ledsagere må delta på et obligatorisk forberedelseskurs i Norge der det holdes foredrag om blant annet Israel-Palestina-konfliktens historie og dagens situasjon, den religiøse dimensjonen, internasjonal humanitærrett, programmet, plasseringene, sikkerhet, teamproblematikk, kontakt med medier m.m.
I tillegg er det et introduksjonskurs i Jerusalem der ledsagerne blir kjent med hverandre, får opplæring i hva det vil si å være ledsager, praktisk informasjon og sikkerhetsinformasjon.
De nye ledsagerne vil ha en overlapping på plasseringen sin med ledsagerne i gruppa før.
Utgifter til reise, forsikring og losji blir dekket. Ledsagerne får også utdelt en månedlig sum til daglige utgifter som mat og transport. I tillegg får ledsagerne sendt fra Norge et utetillegg, for å delvis dekke faste utgifter.
Det kan gis lønnsrefusjon for ansatte i menighetsråd/fellesråd i Den norske kirke.
Slik blir du ledsager
Nå rekrutterer vi ledsagere som skal reise ut 13. november 2024, 25. januar 2025, 5. april 2025, 14. juni 2025 og 23. august 2025.
Søknadsfristen er 8. september 2024.
Det er viktig at det tydelig kommer frem hvilke perioder du er tilgjengelig for å reise ut i søknaden (minimum to perioder).
Hvert oppdrag er på tre måneder. Ledsagerne forplikter seg til å utføre informasjonsarbeid både under og etter oppholdet.
De som blir tatt ut til programmet må delta på et opplæringskurs i Oslo fra 21. til 25. oktober.
OBS! For å bli vurdert som søker er det en forutsetning at du benytter søknadsskjemaet som Kirkenes Verdensråd har utarbeidet for ledsagerprogrammet. Søknadsskjemaet er nokså omfattende, og vi oppfordrer søkere til å bruke god tid på dette.
Praktisk informasjon:
- Gi beskyttelse gjennom tilstedeværelse og hyppige besøk til utsatt palestinsk sivilbefolkning
- Dokumentere og rapportere til FN og andre internasjonale organisasjoner om brudd på humanitærrett og menneskerettigheter
- Støtte israelske og palestinske fredsbevegelser
- Vise solidaritet med palestinske kristne og kirkesamfunn
- Kommunisere gjennom tekst/bilder/sosiale medier
- Holde foredrag og/eller lignende i Norge
- Må være fylt 25 år ved utreise — ellers ønsker vi folk i alle aldre opp til 70 år
- Kjennskap til Midtøsten er ønskelig
- Ferdigheter i arabisk og/eller hebraisk er en fordel
- Erfaring fra tidligere utenlandsopphold er ønskelig
- Må beherske engelsk som arbeidsspråk og kunne bruke PC
- Stort nettverk og informasjonserfaring er ønskelig
- Programmet søker særlig deltakere med kirkelig eller annen religiøs tilknytning
- God mental helse; evne til å håndtere stress og uforutsigbare situasjoner
- God fysisk helse; evne til å tilbringe store deler av dagen til fots og raskt kunne bevege seg i ulendt terreng
- Fleksibel og omgjengelig, og må kunne bo og arbeide i sammensatte team under krevende forhold
- Kultursensitiv; må kunne tilpasse seg ulike lokalsamfunn
- Initiativrik
- Stor arbeidskapasitet
- Må være lojal mot programmets kirkelige, økumeniske og ikke-voldelige profil, og kunne delta i kirkelige sammenhenger
- Personlig egnethet vil bli lagt stor vekt på i utvelgelsesprosessen
Fyll ut CV (ikke detaljert) og legg ved EAPPI Application Form 2024.docx som vedlegg i portalen. Aktuelle søkere vil bli innkalt til intervju i perioden uke 37 og 38.
8. september 2024
Kontakt oss gjerne
Hanne Iglebæk Christensen