Kirkens Nødhjelps blogg

Sambafotball uten supportere

Før i tiden pleide man å si at når Brasil vant fotball VM ble presidenten gjenvalgt. Slik går det ikke år.

Fotball er fortsatt viktig for ungdom i Fortaleza. Her fra et Kirkens Nødhjelp-støttet fotballprosjekt. Foto: Arne Dale / Kirkens Nødhjelp.

Det er snart bare tre måneder til valget i Brasil. Men først er det fotball VM, og det uten av folket verken bryr seg om valg eller fotball. Brasilianerne har mistet interessen for fotball.

Fire av ti uinteressert

Alt det negative rundt fotball VM i Brasil 2014, korrupsjonen i fotballforbundet og i klubbene har gjort noe med fotballinteressen i landet. I den siste meningsmålingen om fotballinteressen i Brasil (april 2018) svarer 41% at de ikke er interessert i fotball. Da jeg begynte å jobbe med Brasil i 1992 var det mindre enn 5 % som svarte at de var uinteressert i fotball. Restaurantene i Brasil har hatt som tradisjon å vise fotballkamper på store skjermer. For en tid tilbake satt en kollega og spiste på en gatekafe. Innenfor surret og gikk kvalifiseringskampen mellom Brasil og Argentina på storskjermen. «Hvordan går kampen?» spurte han. Folk bare ristet på hode, de hadde ikke fulgt med. Seks år tilbake i tid var dette utenkelig. Kanskje kan den manglende interessen også ha noe med den politiske situasjonen i landet å gjøre. Uansett vil det ikke bli gjenvalg selv om Brasil vinner, siden president Michel Temer har trukket sitt kandidatur. Han er så upopulær at han har innsett at han ikke har sjanse til å bli gjenvalgt.

OL-kamp mellom Tyskland og Portugal.
OL-kamp mellom Tyskland og Portugal i Brasilia. Kampen gikk for halvtomme tribuner. Billettprisene var så høye at brasilianerne ikke hadde råd til gå på kampene. Foto: Arne Dale / Kirkens Nødhjelp.

Fra best til versting

Når befolkningen i landet med verdens åttende største økonomi skal gå til urnene er det mye som står på spill. Etter de siste årene med økonomisk og politisk krise er det mange som er urolige for fremtiden. Siden den økonomiske situasjonen for de fattige ble forbedret under regjeringsperioden til Luiz Inácio Lula da Silva (PT) og delvis under Dilma Rouseff (PT), var det mange som så til Brasil. Dit reiste internasjonale delegasjoner for å lære av de nye initiativene som skulle sikre at flere fattige fikk del i velferdsøkningen.

Etter to år med Michel Temer som regjeringssjef er det mye som har blitt annerledes. Brasil som var en viktig aktør internasjonalt er nærmest blitt usynlig på den globale scenen. Regjeringen har med støtte fra et konservativt parlament gjennomført reformer som sikrer den politiske og økonomiske eliten i landet bedre kår mens utsatte grupper har fått sine levekår og rettigheter kraftig redusert.

Fattigdommen er igjen økende. Volden øker, 62 517 ble drept bare i 2016. Støtten til de mange av de sosiale reformene som ble innført under Lula er tatt bort. I 2016 ble det vedtatt at utgiftene i statsbudsjettet til helse, utdanning og sosiale tjenester skulle fryses på 2016 nivå. I følge Kirkens Nødhjelps samarbeidspartner INESC har dette fått dramatiske konsekvenser for helsetjenester, utdanning og andre velferdstjenester. Brasil er et delt land og preges av hat. De sosiale mediene er et tydelig bevis på dette.

Milliarder vasket hvite i bilvask

Samtidig foregår det et spill om korrupsjon og valgbarhet. Verdens største korrupsjonsskandale Lava Jato eller bilvaskskandalen (politikere og bedriftseiere er fengslet for å ha hvitvasket flere titalls milliarder kroner via bilvaskefirmaer) har ført til at også den folkelige ekspresidenten Lula er blitt fengslet. Svært mange hevder politiet ikke har bevis mot ham i denne saken, men dette fører til at han ikke kan stille til valg nå. Han har han størst oppslutning og ville nesten helt sikkert bli valgt om han bare fikk stille. Samtidig er han den kandidaten som flest brasilianere sier de ikke vil støtte.

I manges øyne har en politisk og økonomisk elite gjennomført en plan for å få tilbake makten. Først ble president Dilma Rouseff fra samme parti som Lula, dømt i riksrett for triksing med budsjettall, noe de fleste andre presidenter, guvernører og ordførere har gjort uten at det har fått konsekvenser. Med et konservativt parlament har de endret lovverket og nå har de klart å få fengslet Lula slik at han mest sannsynlig ikke kan stille til valg. Med Lula ute ser det ut som om de andre kandidatene fra PT ikke har sjanse til å nå opp.

Den største utfordringen denne eliten nå har er at de ikke har funnet fram til en folkelig kandidat som har sjanse til å bli valgt. Hvis Lula ikke får stille til valg, er det høyrepopulisten Jair Bolsonaro (PSL), som i junimålingen får størst oppslutning 19% i første valgrunde. Hvis han blir valgt vil det være en katastrofe for eliten. Det vil bli vanskelig å kontrollere han. Marina Silva (REDE) tidligere miljøvernminister i regjeringen til Lula og senator kommer på andre plass 15%. I de to siste presidentvalgene kom hun på 3. plass. Tar en med feilmarginer ±2% er det nesten dødt løp med Bolsonaro som er et hestehode foran.

Det som er interessant er at hvis Marina Silva klarer å komme seg til andre valgomgang ser det ut til at hun vil vinne over alle de andre kandidatene. Mot Bolsonaro viser meningsmålingen at hun vil få 42% mens Bolsonaro vil få 32%. Marina sier at hun ikke ønsker å gå i allianse med noen. Hun ønsker å bygge bro mellom de steile frontene for på den måten framstå som en redningskvinne for Brasil. Hun ønsker å heve seg over den hatske debatten som Brasil i dag preges av. Hvis dette blir resultatet kan den politiske og økonomiske eliten miste grepet de i dag har på den politiske utviklingen. Et mulig scenario hvis eliten ikke klarer å få fram en sterk kandidat er at kongressen kan endre systemet til en type parlamentarisme der den nye presidenten blir valgt indirekte av nasjonalforsamlingen.

Hatsk stemning

Medieselskapet Globo sitt studio under Ol i Rio 2016
Hvem mediahuset Globo støtter i valgkampen, vil ha stor betydning for utfallet av valget. Her Globo sitt studio under OL i Rio i 2016. Foto: Arne Dale / Kirkens Nødhjelp.

Parallelt med presidentvalget skal det også velges nye representanter til parlamentet i Brasilia, i delstatene og ikke minst står delstatenes viktige guvernører på valg. Svært mange av de føderale parlamentarikerne er tiltalt eller i søkelyset for korrupsjon. I dagens situasjon med et svært konservativt parlament er det derfor like viktig å få en fornyelse i parlamentene. Det blir spennende å se om den hatske stemningen og alt fokuset på korrupsjon og forverringen av levekårene for de fattige vil få konsekvenser for disse valgene.

Mye kan skje i løpet av valgkampen. Media har stor innflytelse og de store mediehusene har som mål å sikre at den politiske og økonomiske eliten sine kandidater vinner fram. Selv om fotball VM blir en suksess for Brasil kommer den viktigste kampen for folket seinere. Og det i et land der folk flest har mistet troen både på politikk og fotball.

Del innlegget