Somalia: En halv million barn står i fare for å dø

Mer enn sju millioner mennesker lever i akutt matusikkerhet i Somalia. I høst kan det bli erklært hungersnød i landet. – Skal vi unngå en ny og storstilt katastrofe, har vi ingen tid å miste, sier Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Sist oppdatert 14.10.2022.

– Vi hadde 200 dyr og hadde det bra. Nå har vi noen få syke og døende igjen. Vi har ikke vann og ikke nok mat. Se på datteren min, som er så syk. Dette er helt forferdelig! sier 30 år gamle Caasho Adan Hassan med sin seks måneder gamle datter, Hamse Ahmed. 

Den lille jenta henger slapt i armene til mor. Hun blir løftet over til legeteamet, som skal måle henne. Målebåndet går rett på rødt, som betyr at hun er tydelig underernært i tillegg til å være syk. Legeteamet har flere ganger forsøkt å få i henne en kalorrik grøt, så langt uten hell. 

– Hun vil ikke ta til seg mat, jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, sier Cashoo forvilet. 

– Om dette fortsetter, vil datteren min dø fra meg!

somalia105.jpgEn halv million barn under fem år står i fare for å sulte i hjel i løpet av de kommende ukene og månedene, ifølge FN. Foto: Håvard Bjelland /Kirkens Nødhjelp

Caasho Adan Hassan og datteren hennes Hamse, på 6 måneder bor i leiren Haji Kheir, i Puntland i Somalia. Dette er en av flere leire hvor Kirkens Nødhjelp er på plass med livreddende hjelp. Vi sørger for mat, kjører ut lastebiler med vann og reparerer brønner. For å motvirke spredning av sykdommer deler vi også ut hygieneprodukter og driver helseopplysning. 

 

Den verste tørken på 40 år

Fire regnsesonger på rad har uteblitt. Nå tyder også mye på at en femte regnsesong vil utebli. Landet er nå rammet av den verste tørken på 40 år. 

som5.jpgKirkens Nødhjelp er på plass med livreddende hjelp i leiren Haji Kheir, i Puntland i Somalia. Foto: Håvard Bjelland /Kirkens Nødhjelp

FN anslår at over en halv million barn under fem år står i fare for å sulte i hjel i løpet av de kommende ukene og månedene. 

Den forverrede effektene av klimaendringer er en av årsaken til tørken landet nå opplever. Matvareprisene i landet er også dobbelt som følge av krigen i Ukraina. Før Russland invaderte Ukraina importerte Somalia minst 90 prosent av kornet sitt fra de to landene. 

 

Må unngå ny katastrofe 

– På det verste i 2011 var et par hundre tusen mennesker internt fordrevne på grunn av tørken. Denne gangen er allerede over én million mennesker på flukt, og 7,8 millioner er avhengig av hjelp for å overleve. Det i et land som i tillegg er sterkt preget av konflikt og vold, noe som i mange områder gjør hjelpearbeidet svært vanskelig, sier Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp. 

– Skal vi unngå en ny og storstilt katastrofe, har vi ingen tid å miste, sier Høybråten.

som3.jpgLeger måler armen til lille Hamse på seks måneder. Hun er en av barna som er hardt rammet av sultkatastrofen i Somalia. Foto: Håvard Bjelland /Kirkens Nødhjelp

 

KIRKENS NØDHJELP I SOMALIA 

Kirkens Nødhjelp har vært i Somalia siden 1993 og jobber bredt for å bygge opp lokalsamfunnets evne til å klare seg selv. 

Arbeidsområder: vann, sanitær og hygiene; arbeid for å motvirke kjønnsbasert vold; fredsbygging; klimasmart landbruk og jobbskaping. 

I den pågående og stadig forverrede tørken oppskalerer vi nå vår katastroferespons for å sikre flest mulig livsnødvendig mat og trygt drikkevann samt utdeling av hygieneprodukter for å unngå spredning av sykdommer.  

Hjelp oss å hjelp mennesker i nød. Vipps til 2426

 

SOMALIA:  

Somalia har vært herjet av borgerkrig og mangel på formell styring i over 20 år. Klimaendringer med ekstremvær og tørke, dødelig terror, kornmangel som følge av krigen i Ukraina og stadig økning av mat- og vannpriser forverrer levekårene ytterligere.  

Hovedstad: Mogadishu 

Folketall: 16,5 millioner