Kirkens Nødhjelps blogg

Haiti er et land i alvorlig krise

Jeg skulle ikke ha sittet i Norge mens jeg skriver denne bloggen. Jeg skulle vært i Haiti. Skulle ha landet på flyplassen i hovedstaden Port-au-Prince som så mange ganger før. Men nå er det umulig.

Demonstrasjoner og kaos har preget Port-au-Prince siden september.

Jeg skulle gått forbi det faste orkesteret som spiller haitiansk musikk for passasjerene som kommer, gått gjennom passkontrollen, hentet kofferten og gått ut i den yrende folkemengden utenfor. Der en kollega pleier å hente meg.

Men det ble ikke slik denne gangen. Jeg fikk beskjed fra kollegene våre på kontoret i Haiti at reisen måtte utsettes. Det var for urolig i hovedstaden og en del av de andre byene. Kontoret har vært stengt i flere perioder de siste to månedene, og for noen av våre kolleger er det umulig å komme seg ut av området de bor, uten å sette livet på spill.

Siden begynnelsen av september har det vært demonstrasjoner mot president og regjeringen, som anklages for omfattende korrupsjon. Noen av demonstrasjonene har vært fredelige, men de fleste har vært voldelige og minst 30 mennesker har blitt drept. Mye av landet har stoppet opp, og det går særlig utover de aller fattigste. De sliter med å skaffe mat, bøndene får ikke solgt varene sine og mange sykehus og skoler er stengt. Titusener har ikke tilgang til rent og trygt vann.  

De som protesterer, krever at president Jovenel Moise går av, blant annet fordi de mener at han og hans allierte er ansvarlig for omfattende korrupsjon.  Og fordi den økonomiske situasjonen i landet blir stadig verre, med en inflasjon på over 20 prosent, som har ført til økte levekostnader. Haiti er det fattigste landet på den vestlige halvkule og mange mennesker er helt avhengig av sin dagsinntekt for å ha noe å spise neste dag. De lever fra hånd til munn. 

Det er forståelig at store deler av befolkningen er sinte og fortvilet over sin livssituasjon. Den økonomiske eliten i landet  har vist liten interesse for å ta tak for å forbedre situasjonen. Politikerne fra de ulike partiene har kommet med løfter, og flere presidenter har blitt valgt og styrt landet i sin periode, uten at de har vist spesielt stor vilje og evne til å få til et samarbeid på tvers av partiene for å få til løsninger som kan bedre situasjonen for de fattige.

Det internasjonale samfunn bidro med store midler etter jordskjelvet i 2010, men de siste årene har flere regjeringer i vestlige land kuttet ned på støtten til Haiti og mange internasjonale bistandsorganisasjoner har forlatt landet. Fra 2004 og fram til i år var det en FN styrke til stede i Haiti. Ikke for å hindre krig med et annet land, men for å forebygge vold og konflikter i landet.

Vi er bekymret for kaoset og konfliktene på Haiti. På grunn av mangel  på drivstoff og blokader på mange veier, kan ikke våre lokale samarbeidspartnere få gjennomført sitt daglige arbeid. Det som har skjedd de siste månedene har ført til at over 100 000 flere barn er underernærte enn før, at langt færre mennesker får rent drikkevann, at helsesituasjonen blir verre og at mange mennesker sulter. Haiti er et land i alvorlig krise.