Blogg-liste
Kampen mot korrupsjon
Det sies at så mye som en tredjedel av offentlige midler «forsvinner» i korrupsjon og mislighold i Malawi. Korrupsjon er utbredt i alle lag av samfunnet, ikke minst i offentlig sektor og blant den politiske eliten. Historiene er mange om store korrupsjon-skandaler som involverer ledende politikere og makthavere.
Som med så mange av Malawis utfordringer er det «vanlige folk» som rammes hardest. Penger som skulle gått til å bygge et godt utdanningstilbud, helsevesen og annen nødvendig infrastruktur, forsvinner i stor grad på veien - og havner i noens lomme.
Malawi er rangert som et av de landene i verden med størst utfordringer knyttet til korrupsjon. På Transparency International’s «Corruption Perception Index» for 2021 er landet rangert som nummer 110 av 180 land. Norge er regnet om et av verdens minst korrupte land, bare plassert bak Danmark, Finland og New Zealand.
President Lazarus Chakwera har uttalt at kampen mot korrupsjon er en av hans absolutte prioriterte oppgaver og i går kom det et eksempel på at han kanskje mener alvor? I en TV sendt tale kunne han opplyse om at han oppløser sitt kabinett, med øyeblikkelig virkning. Han sa videre at dette grepet er en demonstrasjon av hans vilje til å konfrontere alle former for lovløs oppførsel fra offentlige tjenestemenn. Det har vært anklager om korrupsjon mot flere medlemmer av regjeringen de siste månedene. I fjor ble Chakwera tvunget til å sparke daværende arbeidsminister Ken Kandodo og energiminister Newton Kambala etter anklager om misbruk av embetet. Også en av de nåværende ministrene er i hardt vær etter anklager om å ha mottatt store pengesummer i bestikkelser. Nå venter det en rettsprosess hvor han må svare for beskyldningene.
Vi kjemper mot korrupsjon og ulovlige finansstrømmer og holder ansvarshavere ansvarlig for å sikre at offentlige ressurser fordeles på nytt på en rettferdig måte. Sammen med lokale partnere mobiliserer vi enkeltpersoner, organisasjoner og lokalsamfunn. Vi jobber kontinuerlig for å styrke sivilsamfunnets evne til å påvirke beslutninger og vi engasjerer religiøse og tradisjonelle ledere som ambassadører for å bekjempe ulikhet og å holde ansvarshavere ansvarlig.
Vi ønsker den økte innsatsen mot korrupsjon fra landets myndigheter velkommen. Kampen for et mer rettferdig samfunn fortsetter sammen med våre lokale partnere og nå er det på tide med handling framfor ord. Et tydelig grep fra landets president er forhåpentligvis en god start på bekjempelsen av det ondet som korrupsjon er.
Publisert: tirsdag 25. januar 2022